- Anvelope
- Vulcanizare
- Frâne
- Reparații auto
- Verificare gratuită aer condiționat
- Încarcare freon aer condiționat auto
- Reglare direcție și geometrie roți
- Diagnoză auto
- Suspensie, amortizor, bielete antiruliu
- Sistem auto de încălzire / răcire
- Schimb de curea de distribuție auto
- Înlocuire rulmenți și elemente de rulare
- Schimb ambreiaj și sistem de transmisie
- Copiere chei și telecomenzi
- Baterii
- Îngrijire

Rotire anvelope
Serviciul de rotire anvelope sau roți în mod regulat este un mod ușor de a maximiza durabilitatea anvelopelor. Realizarea unei rotații va îmbunătăți, de asemenea, consumul de combustibil, performanța anvelopelor și va permite o rulare mai lină și mai confortabilă.
de la 60 lei
Întrebări frecvente
Rotirea anvelopelor este practica de permutare a anvelopelor/roților dintr-o poziție în alta a vehiculului, astfel încât anvelopele să se uzeze mai uniform pe parcursul vieții acestora. Motivele pentru rotire sunt:
- Anvelopele parțial uzate sunt mai susceptibile de a suferi perforații – în special în condiții de vreme umedă.
- Dezumflarea anvelopei din față va crea un efect de subvirare, care este mai ușor de controlat decât supravirarea (efectul produs de dezumflarea anvelopei din spate) – deși este mai bine evitată presiunea necorespunzătoare în anvelope.
- În cazul puțin probabil în care o anvelopă se dezumflă brusc, atunci este mai ușor să controlați vehiculul dacă acest lucru se întâmplă în partea din față a vehiculului. Pentru o manevrabilitate și stabilitate îmbunătățită, se recomandă ca cele mai mai bune sau noi anvelope să fie întotdeauna montate în spatele vehiculului. Acest lucru este indiferent dacă mașina are tracțiune față sau spate.
Rotirea anvelopelor mașinii pentru a obține o uzură mai uniformă vă expune riscul de a avea explozii sau înțepături ale anvelopelor din spate – care sunt mult mai greu de controlat.
Pentru ca anvelopele să fie rotite corect, trebui să știi dacă anvelopele au o banda de rulare direcțională sau nedirecțională, deoarece acest lucru afectează modelul de rotație. Uzura anvelopelor trebuie luată în considerare, iar includerea anvelopei de rezervă este o altă variabilă de luat în considerare. În general, este important ca roțile din față și din spate să fie asortate cât mai uniform, pentru a evita ca mașina să fie trasă într-o direcție sau alta.
La Prim Stop, avem personal entuziast și bine informat, care vă va evalua cu precizie mașina și va prelua toate informațiile, pentru a vă roti anvelopele pentru siguranță și eficiență maximă. Dacă defapt doriți să le schimbați puteți face programare aici.
La Primstop recomandăm să montați cele mai bune anvelope în partea din spate a vehiculului. Dacă înlocuiți o singură anvelopă, aceasta ar trebui să fie montată în spate cu anvelopa care are cea mai mare adâncime a benzii de rulare. Există anumite situații în care acest sfat nu se aplică, cum ar fi:
- Dimensiunea anvelopelor din față și din spate sunt concepute pentru a fi diferite
- În cazul în care un vehicul este proiectat să aibă anvelope direcționale în față și asimetrice în spate
Dacă nu sunteți sigur de ce înseamnă rotire anvelope pe vehiculul dumneavoastră, contactați centrul Primstop pentru sfaturi aici.
1. Consultați manualul și găsiți intervalul de rotație recomandat de producător. Majoritatea producătorilor recomandă șoferilor să își rotească pneurile după 10.000 de km sau șoferii pot respecta un program de întreținere regulat, de exemplu, pneurile să fie rotite în timpul fiecărei schimbări de anvelope.
2. Verificați-vă anvelopele în mod regulat și rotiți-le singuri sau programați o rotație ori de câte ori anvelopele din față sau din spate încep să prezinte o uzură neuniformă.
Dacă conduceți în mod regulat cu viteză mare pe distanțe lungi sau transportați sarcini grele, atunci efortul suplimentar ar putea însemna rotații ale anvelopelor mai frecvente.
Ar trebui să rotiți anvelopele cât mai curând posibil dacă observați uzură neuniformă. În cazul în care anvelopele dvs. creează un vâjâit atunci când conduceți pe suprafețe netede ale drumului, este important să verificați dacă există semne de uzură.
Urmând recomandările pe care producătorul dvs. le-a sugerat în manualul de utilizare este cel mai bun pariu, însă inspecția vizuală a anvelopelor la fiecare câteva săptămâni este o modalitate rapidă de a documenta uzura curentă a benzii de rulare, în timp ce observați dacă una dintre anvelope se uzează mai repede decât altele. Tehnicianul dvs. de service PrimStop vă poate ajuta, de asemenea, să determinați dacă anvelopele dvs. au semne de uzură neuniformă.
– Rotirea pneurilor duce la o durată de viață mai lungă
– Permite o uzură uniformă a benzii de rulare pentru toate anvelopele montate pe mașină
– Kilometraj îmbunătățit
– Performanță crescută a anvelopelor
– O călătorie mai lină, mai confortabilă